OBRIM ELS DISSABTES

QUÈ FER EN CAS D´AVULSIÓ DENTAL?

Aprofitant la presència de la Dra. Unzeta en el Simposi sobre Traumatologia Dental que va impartir UTDA en l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, recordem alguns conceptes a tenir en compte en cas d’esdevenir una avulsió dental en dents permanents.
L’avulsió dental, o la pèrdua completa d’una dent deguda a un cop o accident, pot ser una experiència aterridora. No obstant això, és crucial mantenir la calma i actuar ràpidament per a maximitzar les possibilitats de salvar la dent. Aquí t’oferim un pla d’acció pas a pas per a abordar una avulsió dental de manera efectiva:

1. Mantingues la calma: És comprensible que l’esdeveniment sigui estressant, però és important mantenir la calma per a poder prendre les decisions correctes.

2. Localitza la dent: Si és possible, cerca la dent perduda. Subjecta-ho per la corona (la part blanca) i evita tocar l’arrel per a no danyar els teixits.

3. Neta la dent: Si la dent està bruta, esbandeix-lo suaument amb aigua freda durant 5 segons. No usis sabó, raspall ni cap altre producte de neteja.

4. Intenta col·locar la dent de tornada: Si el pacient és conscient i capaç de fer-ho, intenta col·locar suaument la dent en el seu lloc original dins de la cavitat dental. Assegura’t d’orientar-ho correctament.

5. Mantingues la dent humida: Si no és possible col·locar la dent en el seu lloc, col·loca’l en un recipient amb llet o saliva del pacient. Mantenir la dent humida ajuda a preservar els teixits i augmenta les possibilitats d’èxit en la reimplantació.

6. Busca atenció dental d’emergència: Crida a un dentista immediatament i explica-li la situació. L’atenció dental d’emergència és vital per a avaluar el mal i determinar el millor curs d’acció.

7. Evita la manipulació excessiva: Una vegada que la dent ha estat reimplantat o conservat correctament, evita tocar-lo o manipular-lo innecessàriament. Deixa que el professional dental s’encarregui d’això.

Recorda que el temps és crucial en cas d’avulsió dental. Actuar ràpidament pot marcar la diferència entre salvar o perdre la dent permanentment. A més, sempre és recomanable tenir un kit d’emergència dental a mà, que inclogui un recipient amb tapa, llet i una solució de transport per a dents, per a estar preparat davant qualsevol eventualitat. No subestimis la importància d’estar preparat per a emergències dentals!