OBRIM ELS DISSABTES

Pròtesi dental

Què és una Pròtesi Dental?

Una Pròtesi Dental, és un element artificial destinat a restaurar l’anatomia d’una o diverses peces dentàries, restaurant també la relació entre els maxil·lars, alhora que retorna la dimensió vertical, i reposa tant la dentició natural com les estructures periodontals. Els objectius de la pròtesi són els de retornar al pacient la funcionalitat, salut i estètica de la boca.

La pròtesi dental substitueix les estructures dentals perdudes o deteriorades retornant a la boca tota la funcionalitat, resistència i lluminositat de les peces originals.

De quins tipus de Pròtesis disposem?

Bàsicament existeixen dos tipus de Pròtesis: Fixa i Amovible.

Fixes (corones, ponts, corones estètiques): Són aquelles que bé cimentades o cargolades, només pot col·locar i retirar l’odontòleg. Són molt còmodes i estètiques. En l’actualitat es fabriquen amb materials de qualitats molt similars a les de les dents naturals.

Quines cures ha de tenir la meva pròtesi dental fixa?

En corones i ponts fixos, el raspallat haurà de realitzar-se d’igual manera que el d’una dentadura natural, existint fils dentals especialment dissenyats (Pej/ farmafloss) per a aquest tipus de pròtesi, sent recomanables també els col·lutoris.

Amovibles (esquelètics, pròtesis parcials o completes de resina): Poden, i deuen, ser retirades de la boca, ja que se subjecten a dents adjacents mitjançant ganxos o ataches. En el cas de pacients que hagin perdut la totalitat de les peces la pròtesi pot ser suportada per la pròpia mucosa.

Aquest tipus de pròtesi ens ofereix gran varietat d’opcions de reconstrucció, podent reemplaçar des de peces aïllades a arcades completes, o actuant com a pròtesi provisional o definitiva.

Quines cures ha de tenir la meva pròtesi dental amovible?

• Rentar la pròtesi després de cada menjar, usant un raspall de dents convencional o bé un raspall especial per a pròtesi (que es pot adquirir en qualsevol farmàcia), aplicant sabó o qualsevol tipus de rentavaixella líquid (vegeu fairy, mistol, etc.), després aclarir molt bé amb aigua.
• Retirar la pròtesi per a dormir, ja que és recomanable que els teixits de la boca descansin de la pressió a la qual es veuen sotmeses, almenys unes hores diàriament.
• Mentre es mantingui la pròtesi fora de la boca, s’aconsella conservar-la en aigua, ben sola, o bé afegint-li unes pastilles desinfectants preparades per a aquest menester. D’aquesta manera s’eviten cops i deformacions, al mateix temps que es conserven millor els materials dels quals estan fetes les pròtesis.
• Quan es mantingui la pròtesi retirada de la boca, tal vegada abans de dormir, és aconsellable realitzar massatges en les genives, ja que d’aquesta manera es millorarà el reg sanguini, la qual cosa farà que la reabsorció dels teixits sigui almenys una mica menor.