OBRIM ELS DISSABTES

Ortodòncia

Què és l'Ortodòncia?

És la part de l’odontologia que s’encarrega de tractar qualsevol tipus de mala oclusió, és a dir “dolenta mossegada”. Quan vostè té mala oclusió vol dir que les seves dents, llavis i/o maxil·lars no estan correctament alineats. El resultat és que les seves dents poden estar mal col·locats, la seva mossegada no pot treballar correctament i els seus maxil·lars poden veure’s desequilibrats. Per a corregir aquest problema, els ortodoncistes usen uns aparells que ajuden a conformar un somriure sa i saludable.

Per què es té una mala oclusió?

La causa principal és hereditària, encara que també pot ser adquirida, és a dir, que es desenvolupa amb el temps. Fets com l’ús prolongat del xumet, xuclar-se el dit, respirar per la boca, la càries, mala higiene dental, pèrdua prematura de les dents de llet, accidents, poden desencadenar també una mala oclusió.

Per què és important col·locar-se Ortodòncia?

Les dents mal alineades (“apinyats”) són difícils de rentar. Així doncs, poden contribuir a càries, malalties de les genives i pèrdua de les dents. Una dolenta mossegada pot causar un desgast anormal de les dents, dificultat per a mastegar i parlar, una tensió excessiva en l’os de suport i geniva i possibles problemes d’articulació de la mandíbula.
I no ens oblidem del vessant emocional d’un somriure poc atractiu!

Com es tracta la mala oclusió?

En qualsevol cas el ortodoncista pot tractar reeixidament aquests problemes mitjançant dos tipus d’aparells: APARELLS FIXOS (aparells que, una vegada instal·lats solament poden ser retirats per un professional) i APARELLS AMOVIBLES (poden ser retirats de la boca pel propi pacient). Aquests aparells treballen aplicant pressió suau sobre les dents i ossos.

Quan la majoria de persones pensa en l’ortodòncia, pensa en adolescents i, de fet, la majoria de tractaments es donen entre pacients de 9 a 14 anys d’edat, però molts problemes poden ser diagnosticats abans i es poden preveure, de manera que es poden evitar problemes més seriosos i tractaments més complexos.

En qualsevol cas cada vegada és més habitual la demanda d’ortodòncia entre adults. L’espectacular millora estètica dels aparells fixos d’ortodòncia (brackets) permet que els adults descontents amb l’aparença estètica i/o funcional de la seva boca deixin de sentir-se limitats i adoptin l’ortodòncia amb naturalitat. Els brackets de ceràmica, de color semblant al de les dents, passen gairebé desapercebuts per a les altres persones. Existeix a més la possibilitat d’usar sistemes d’ortodòncia invisible, com els alineadors transparents.