OBRIM ELS DISSABTES

Odontologia infantil

Quan surten les dents dels nens?

Les dents de llet comencen a sortir aproximadament als 6 mesos i acaben de sortir sobre els 3 anys. Les dents permanents comencen a erupcionar sobre els 6 anys i acaben sobre els 12 anys, encara que és freqüent trobar dents permanents que salin sense que hagin caigut les corresponents peces temporals (de llet).
Aquestes peces permeten mastegar, pronunciar paraules i mantenen l’espai per a les dents definitives. Per a això és molt important revisar la boca dels nens quan hagin sortit les dents de llet.

Quins són els problemes més freqüents en dentició infantil?

CÀRIES: Es tracten igual que en les dents de l’adult, és a dir: es treu la càries i es tapa la cavitat amb un compost de resina. Quan són molt profundes i afecten el nervi haurem d’eliminar una part o la totalitat d’aquest. D’una banda si la dent està molt destruït podem optar per extreure la peça i col·locar un aparell per a mantenir l’espai per a la sortida de la dent permanent.

ALTERACIONS DELS OSSOS DE SUPORT: És important tenir en compte els hàbits dels nens, perquè si es mantenen de forma prolongada poden alterar la posició de les dents acompanyada de les corresponents modificacions de l’esquelet facial, fet que obligarà a portar aparells d’ortodòncia per a corregir aquests problemes.

MALA POSICIÓ DE LES DENTS: El problema es resol portant aparells d’ortodòncia.

ALTERACIONS DE LES GENIVES: Les genives han de tenir un aspecte rosat, no han de doldre ni sagnar. Si no és així el tractament anirà encaminat a eliminar la placa o el càlcul que es diposita sobre les dents mitjançant la realització d’una neteja bucal.

ALTERACIONS DEL COLOR: És freqüent que els nens presentin dents amb pigmentacions (taques verdes, negres, ...), fet que depèn del tipus de bacteris que hi ha dins de la boca. Es corregeixen amb una bona higiene bucal, però sol desaparèixer amb el temps.

TRAUMATISMES DENTALS: Són habituals quan el nen comença a majors també se solen veure afectats les dents del sector anterior i les causes són caigudes, jocs… Sovint les dents que han rebut un cop es tornen més foscos amb el pas del temps. El tractament difereix entre els nens més petits i majors.

Com podem prevenir aquests problemes?

1. Dieta:És important reduir l’exposició als sucres i evitar aliments que es peguin a la superfície de les dents (millor aliments rics en fibra)

2. Higiene:Els nens han de començar a raspallar-se quan els surtin les primeres dents i sempre sota la supervisió de l’adult.

3. Fluoritzacions: El fluor enforteix les dents i els fa més resistents contra la càries.

4. Segellats de fissures: Es tracta de resines que són aplicades per professionals sobre les superfícies dentals que trituren. De fet s’encarreguen d’evitar que els aliments quedin pegats en les fissures i fosetes dels queixals i puguin produir càries.

5. Revisions pel seu dentista cada 3- 6 – 12 mesos: Serveixen per a detectar possibles noves càries i poder donar un tractament més senzill i econòmic. El diagnòstic precoç permet oferir més solucions i un millor pronòstic de les lesions dentals.