OBRIM ELS DISSABTES

ODONTOLOGIA AMB EL MES DE LA FIBROMIALGIA I FATIGA CRÒNICA

El mes de maig és el mes en què se celebra el dia de la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica. Per aquest motiu hem realitzat un directe amb el centre d’acupuntura Chi Acupuntec a Esparreguera.
Hem tractat de diversos temes, que detallarem a continuació, ja que estan relacionats directament o indirectament amb totes dues patologies.
Podríem dividir-ho en 3 grans blocs:
– Síndrome de l’Articulació Temporomandibular (dolor a nivell de la mandíbula, tensió muscular al capdavant i coll, sorolls articulars, desgastos i hipersensibilitat dental, …)
– Xerostomia (boca seca, disminució en la salivació, …)
– Síndrome de la boca ardent (sensació de coïssor i dolor en la mucosa oral)
Per a evitar els problemes que es desencadenen d’aquesta síndrome, des de la clínica recomanem l’ús de plaques de descàrrega, fer repòs articular en la mesura que sigui possible (dieta tova, parlar el menys possible, …) i l’ús d’agents dessensibilitzants per a minimitzar la hipersensibilitat dental.
Quant a la xerostomia i a la síndrome de boca ardent existeixen pocs tractaments totalment efectius, moltes vegades apareixen com a resultat de la pròpia medicació que ja pren el pacient i que no podem eliminar, però sí que hem d’augmentar el consum d’aigua, mastegar xiclets o caramels amb xilitol, evitar tabac i alcohol, … Quan això sigui insuficient podem recórrer a la presa de medicació específica o a tractaments concrets duts a terme per especialistes en la matèria.
Resultat de les alteracions que hem descrit, poden aparèixer en a mucosa oral aftes i úlceres, que podem minimitzar amb l’ús de gels amb clorhexidina o àcid hialurònic.