OBRIM ELS DISSABTES

LA SALUT BUCODENTAL A L´ESTIU

Els canvis en els hàbits d’higiene bucodental i d’alimentació que es produeixen durant l’estiu, juntament amb les altes temperatures, provoquen la proliferació de bacteris en la boca que contribueixen al fet que es pugui produir un augment de patologies bucodentals com ara la càries o la gingivitis que poden arribar a causar en el pacient halitosis, sagnat de genives o hipersensibilitat dental.

Higiene i salut bucodental a l’estiu

Raspallar-se les dents tres vegades al dia durant almenys tres minuts immediatament després de cada menjar principal i posant especial atenció en el raspallat just abans de ficar-se al llit ha de continuar sent una pràctica habitual també en l’època estival. Cal no oblidar que el fil o seda dental és un aliat molt important per a prevenir la càries interdental pel que ha d’utilitzar-se una vegada al dia i preferiblement a la nit. A més, podria usar-se de manera complementària un col·lutori adequat. No obstant això, durant l’estiu no sempre pots netejar-se la boca havent dinat. En aquests casos, de manera excepcional, podria recórrer-se als xiclets sense sucre i amb xilitol havent dinat ja que augmenta el pH bucal dificultant l’acció agressiva dels bacteris, estimulant la salivació i ajudant a expulsar d’entre les dents les restes de menjar (mai substituint al raspallat).

Alimentació i salut bucodental a l’estiu

Es produeix un major consum de begudes alcohòliques, ensucrades i carbonatades, així com de gelats i sucs que generen una sèrie d’àcids en la boca que poden arribar a desmineralitzar les dents i danyar l’esmalt dental. Això fa que la dentadura quedi més desprotegida davant l’atac de bacteris causants de la càries i que augmentin les manifestacions d’hipersensibilitat davant la ingesta d’aliments o begudes fredes. Per a contrarestar aquesta situació, es recomana beure molta aigua i prendre aliments amb alt contingut hídric com les verdures, hortalisses i fruites, que ajudaran al fet que el nivell d’hidratació sigui l’adequat, contribuint a mantenir una bona salut oral també durant aquesta època de l’any.

Pràctica esportiva i salut bucodental a l’estiu

Així mateix, la major pràctica d’activitats fisicoesportives provoca que els traumatismes siguin també més freqüents i que el nombre de casos de pèrdua de fragments o fins i tot de peces dentals completes augmentin. En aquests casos es recomana actuar ràpidament, conservant la dent en sèrum salí, o en el seu defecte, aigua amb sal, llet, o mantenint-ho en la boca i acudir de manera urgent a un dentista per a poder dur a terme el tractament més adequat.

Quant a la protecció solar, igual que en la resta del cos, cal no oblidar protegir també els llavis de l’excessiva exposició al sol amb un fotoprotector per a ajudar a prevenir així el càncer en aquesta part de la boca.

Desde DENTAL UNZETA us desitjem bones vacances!!