OBRIM ELS DISSABTES

DIA MUNDIAL DE LA SALUT BUCODENTAL

El 20 de març se celebra el Dia Mundial de la Salut Bucodental.
En aquest dia s’emfatitza sobre la importància de prevenir les malalties bucals i els beneficis que una bona salut oral aporta a la salut general. De fet, molts estudis demostren la relació que existeix entre una salut bucodental deficient i algunes malalties sistèmiques. Això succeeix perquè els bacteris patògens orals passen al torrent sanguini i arriben a òrgans com el cor, els pulmons, els ronyons, el pàncrees o travessen la placenta en cas d’embaràs, incrementant les possibilitats de desenvolupar o empitjorar malalties cardíaques, pulmonars, o diabetis, entre d´altres. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties bucodentals afecten a prop de 3.500 milions de persones a tot el món, i la càries en dents permanents és la patologia més freqüent.
Cada any es diagnostiquen 8.000 casos de càncer oral i 1.500 persones moren a causa d’aquesta malaltia (500 més que en els accidents de trànsit). El 75% dels càncers orals es detecten de manera tardana.
Per a gaudir d’una bona salut bucodental és fonamental:
• Mantenir una bona higiene bucodental, raspallant les dents, almenys, dues vegades al dia, amb pasta dentifrícia fluorada.
• Seguir una dieta sana i equilibrada, baixa en sucre i rica en verdures, fruita, peix i oli d’oliva. S’ha de fomentar el consum d’aigua com a beguda principal.
• Evitar l’alcohol i el tabac, ja que són importants factors de risc del càncer oral.
• En el cas de practicar esports de contacte, s’aconsella utilitzar protectors bucals per a evitar fractures dentals.
• Visitar periòdicament al dentista, almenys, una vegada a l’any o sempre que es detecti alguna anomalia en la cavitat oral.