OBRIM ELS DISSABTES

CONTRA EL CÀNCER ORAL

Amb motiu de la celebració del Dia Europeu del Càncer Oral, us recordem en l´entrada d´aquest blog, que es tracta d´una malaltia amb un alt índex de mortalitat i una gran incidència entre la població. A Espanya es diagnostiquen quasi 7000 nous casos de càncer oral a l´any i, aproximadament, 1500 persones moren a causa d´aquesta malaltia, superant la xifra de morts per accident de trànsit.

El càncer oral és un tumor maligne localitzat a la boca i que afecta a tots els seus teixits (llengua, genives, galTes i llavis).

Pot presentar els símptomes següents:

  • Taca blanca o vermella o bulto a la cavitat oral
  • Llaga que no es cura en dues setmanes o que sagna fàcilment
  • Dificultat al mastegar, empassar o moure llengua i mandíbula
  • Adormiment de la boca o la llengua

L´estil de vida de la persona está molt relacionada amb l´aparició d´aquest tipus de càncer. Així múltiples factors propicien el càncer oral, com el consum d´alcohol i tabac (el 90% dels casos de càncer oral estAn relacionats amb aquest hàbit que a Espanya ha augmentat 3 punts en els darrers 2 anys i un 5% més en el cas dels adolescents), una mala alimentació, una higiene bucodental deficient, el virus del papiloma humà, infeccions, pròtesis mal ajustades que provoquin ferides, radiacions ultravioletes, o determinats productes químics.

Les mesures més efectives per prevenir el càncer oral son realizar dues exploracions odontològiques anuals i autoexplorar-se la boca cada 6 mesos a partir dels 40 anys per detectar possibles lesions que puguin derivar en aquesta greu patologia.