OBRIM ELS DISSABTES

CONEIX LES MALALTIES PERIODONTALS

Les malalties periodontals, també conegudes com a malalties de les genives, són afeccions que afecten els teixits que envolten i suporten les dents. Aquestes malalties són més comunes del que es pensa i poden tenir conseqüències greus si no es tracten adequadament.

Una de les malalties periodontals més comunes és la gingivitis, que es caracteritza per inflamació i sagnat de les genives. Si no es tracta, la gingivitis pot progressar a una forma més greu de malaltia periodontal anomenada periodontitis. En la periodontitis, es produeix la destrucció del teixit de suport de la dent, la qual cosa pot portar a la pèrdua dental.
Les causes de les malalties periodontals són variades, però en la seva majoria estan relacionades amb una higiene bucal deficient. La placa bacteriana és un dels principals desencadenants d’aquestes malalties. Quan la placa no s’elimina adequadament amb el raspallat i l’ús de fil dental, pot endurir-se i convertir-se en carrall, que és molt més difícil d’eliminar i pot irritar les genives.
A més de la higiene bucal, altres factors poden augmentar el risc de desenvolupar malalties periodontals, com el tabaquisme, la diabetis, l’estrès i uns certs medicaments.
És fonamental parar esment als signes i símptomes de les malalties periodontals, que poden incloure genives vermelles, inflamades o sensibles, sagnat en raspallar-se o usar fil dental, mal alè persistent, separació de les dents de les genives i sensibilitat dental.
El tractament de les malalties periodontals varia segons la gravetat de l’afecció, però generalment inclou una combinació de neteges professionals, raspat i allisat radicular, medicaments i cirurgia en casos avançats.
Per a prevenir les malalties periodontals, és fonamental mantenir una bona higiene bucal, que inclogui raspallat dues vegades al dia, ús de fil dental i visites regulars al dentista per a neteges professionals i revisions mèdiques. A més, evitar el tabaquisme, portar una dieta equilibrada i controlar les condicions mèdiques subjacents també pot ajudar a reduir el risc.

Cuidar la salut periodontal és essencial per a mantenir una boca i un cos saludables al llarg de la vida. No subestimis la importància de prevenir i tractar les malalties periodontals. El teu somriure t’ho agrairà!